Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mickul
    RS
    • 2010
    • 2847

Ja ostatnio cieszę gębę jak widzę auto po BSD. Nie dość, że fajna hydrofoba to jeszcze nieziemsko podbija kolor. :twisted:

Komentarz

• tomekb1
      Rider
      • 2013
      • 352

Zamieszczone przez Eidos71
      A tak w ogóle - dlaczego zdecydowałeś się na Meg'sa ? #16 jest bardzo niewdzięcznym w stosowaniu woskiem - trtzeba uważać, aby nie przesadzać z ilością tego wosku przy nakładaniu, bo później polerowanie nadmiaru jest katorgą... Jeśli zaczynasz swoją przygodę z detailingiem, a chcesz wosku trwałego, który będzie twoim pierwszym markowym produktem, polecam Collinite 845.
      Myślałem, że uda mi się wszystko kupić w jednym sklepie.... dlatego postawiłem na megsa. Teraz już sam nie wiem. Po Waszych odpowiedziach od nowa zacząłem czytać ten wątek, ale sposób przebić się przez tyle stron.Na początku wszyscy myli szampanem mega Gold , teraz okazuje się nie do końca dobry...nie znam się wiec muszę Wam wierzyć. Może jakiś link do sprawdzanego sklepu , w którym można dostać kosmetyki zarówno coli, mega i CG ?

[ Dodano: Nie 18 Sty, 15 21:05 ]
      A tak w ogóle - dlaczego zdecydowałeś się na Meg'sa ? #16 jest bardzo niewdzięcznym w stosowaniu woskiem - trtzeba uważać, aby nie przesadzać z ilością tego wosku przy nakładaniu, bo później polerowanie nadmiaru jest katorgą... Jeśli zaczynasz swoją przygodę z detailingiem, a chcesz wosku trwałego, który będzie twoim pierwszym markowym produktem, polecam Collinite 845.
      Myślałem, że uda mi się wszystko kupić w jednym sklepie.... dlatego postawiłem na megsa. Teraz już sam nie wiem. Po Waszych odpowiedziach od nowa zacząłem czytać ten wątek, ale sposób przebić się przez tyle stron.Na początku wszyscy myli szampanem mega Gold , teraz okazuje się nie do końca dobry...nie znam się wiec muszę Wam wierzyć. Może jakiś link do sprawdzanego sklepu , w którym można dostać kosmetyki zarówno coli, mega i CG ?.
      Pozdrawiam
      Tomek

Komentarz

• Andoran
        Rider
        • 2010
        • 356

Mickul, BSD na Carbonie?
        My "Silver"
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=66739
        Pimpness Car Detailing - renowacja lakieru, pranie tapicerki, renowacja skóry, czyszczenie i konserwacja tapicerki skórzanej, renowacja reflektorów, powłoka kwarcowa, kompleksowe czyszczenie pojazdów.

Komentarz

• gusiak11
          L&K
          • 2013
          • 1362
          • Ford

tomekb1,

Sklepów jest wiele... ciężko coś powiedzieć bo jednemu pasuje to innemu koszt przesylki inny ma rabat tam a kolejny to kuzyn szwagra brata ojca .... itd....

co do pozostałych sugestii kolegów jak najbardziej mają racje

Zamieszczone przez Andoran
          Mickul, BSD na Carbonie?
          noo mi wosk trzyma xx m-c ale już 8x psikałem go QD ... to ja sie pytam czy to wosk trzyma czy QD...

a teraz kij w mrowisko .... :szeroki_usmiech

tu nie ma grama wosku :lol:

http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• DetailerShopP-ń
            Rider
            • 2014
            • 284
            • Octavia III combi (5E5)
            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

A co tak ladnie kropelkuje?
            DetailerShop.pl Poznań - Profesjonalne kosmetyki samochodowe
            https://www.facebook.com/DetailingShopPoznan
            http://allegro.pl/my_page.php?uid=36933472

Komentarz

• gusiak11
              L&K
              • 2013
              • 1362
              • Ford

SiRamik powłoka nie znana na naszym rynku, nie ma żadnego wykończenia typu EXO v2 i temu podobne

Komentarz

• Mickul
                RS
                • 2010
                • 2847

Zamieszczone przez Andoran
                Mickul, BSD na Carbonie?
                Na Fusso.

Fakt faktem, że przez niego trudno ocenić czy wosk mamy czy nie, więc jak mam dłuższą chwilę w garażu to woskuję sobie na nowo. Ale jako QD sprawdza się świetnie - i jeszcze ta cena.

Komentarz

• lu5asz
                  RS
                  • 2011
                  • 2006
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Mickul, BSD podbija kolor? 8) Coś mi sie wierzyc nie chce :P Za to kropelkowanie ma ekstra,tak samo jak mniej łapie brud.
                  Zamieszczone przez Mickul
                  Na Fusso.
                  właśnie testuje Fusso,jest ze mna ponad 1,5 m-ca i ma sie dobrze :szeroki_usmiech
                  Kondziu

OCP

Komentarz

• staraoctavia
                    Elegance
                    • 2013
                    • 825

BSD ma ingi na bardzo wysokim poziomie, łatwość i szybkość aplikacji (daje radę nawet w ujemnych temperaturach na zewnątrz) oraz faktycznie zmniejsza przywieranie brudu i nic poza tym.
                    Owszem lakier przyciemnia ale niestety "zamula" jego wygląd.
                    Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• gusiak11
                      L&K
                      • 2013
                      • 1362
                      • Ford

Zamieszczone przez lu5asz
                      właśnie testuje Fusso,jest ze mna ponad 1,5 m-ca i ma sie dobrze
                      No ja na lakier już nic nie nakładam .... a Fusso testowałem na felgach... nooo i daje rade po 3-ciej wizycie na bezdotyku jeszcze cos tam żyło wytrzymał jakieś 1,5 m-c jak by myć zgodnie ze ''sztuka'' to pewnie by posiedział dłużej

Komentarz

• Mickul
                        RS
                        • 2010
                        • 2847

Zamieszczone przez lu5asz
                        Mickul, BSD podbija kolor? 8) Coś mi sie wierzyc nie chce :P Za to kropelkowanie ma ekstra,tak samo jak mniej łapie brud.
                        Jestem na 100% pewny, że Toledo po BSD ma naprawdę mocno granatowy i wetlookowy kolor. Jutro zdjęcia walne, ale one nie oddadzą rzeczywistości :P

A ja dalej nie odkryłem dobrej kanapki, bo większość wosków przestaje mi kropelkować pod ciśnieniem po miesiącu :P Woda oczywiście spływa, ale wolno. Na deszczu kropelki są okej.

Komentarz

• gusiak11
                          L&K
                          • 2013
                          • 1362
                          • Ford

Zamieszczone przez Mickul
                          większość wosków przestaje mi kropelkować pod ciśnieniem po miesiącu
                          Spróbuj przelecieć miękką glinka powinno pomóc, woski sie ''zapychaja'' i potrzebują trochę czasu żeby ''wstać" glinka powinna temu zaradzić.

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                            Rider
                            • 2014
                            • 284
                            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

No, albo go odetkasz albo zejdzie do końca
                            Ale bardzo możliwe że będzie się trzymał dalej tam gdzie zwykle się trzyma dobrze a zejdzie tam gdzie jest słabszy. Widziałem już takie manewry, z reguły kończyły się ponowną aplikacją wosku.
                            Oczywiście duuużo zależy od tego jaki to wosk

Komentarz

• gusiak11
                              L&K
                              • 2013
                              • 1362
                              • Ford

Jaki wosk i jaka glinka ale... ze swojej strony jak miał bym machac glinką to zmyć wosk i polecieć nową warstwę

Komentarz

• tomekb1
                                Rider
                                • 2013
                                • 352

Jeśli zaczynasz swoją przygodę z detailingiem, a chcesz wosku trwałego, który będzie twoim pierwszym markowym produktem, polecam Collinite 845.
                                Zamieszczone przez DetailerShopP-ń
                                Collinite 476s
                                Jeśli kupię collinite476 s , czyli wosk naturalny, rozumiem że powinienem także jeśli chcę używać pomiędzy woskowaniami również wosku w sprayu, to powinien też być to wosk naturalny. Czy Zymol field glaze będzie ok?
                                Drugie pytanie
                                Jaka jest zasada pielęgnacji po nałożeniu warstwy wosku? Kiedy do szybkiej poprawy wygladu stosuje się quik detailer, kiedy wosk w sprayu? Myślę tu o qd dodojuice supernatural carnauba glaze?
                                Trzecie pytanie
                                Dobry jest szampon dodojuice born to be mild? Piszą że jest bardzo łagodny i nie niszczy wosku.

Czwarte.
                                Czy środki na smoły i owady niszczą powłokę woskową?

Ostatnie
                                Jaką glinke kupić na roczne auto? Miękką, średnią czy twardą?
                                Pozdrawiam
                                Tomek

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                  Rider
                                  • 2014
                                  • 284
                                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Collinite 476s to nie jest wosk naturalny. To hybryda – zawiera wosk carnauba oraz syntetyczne dodatki. Nie jest to mistrz wyglądu ale za to jest bardzo trwały i stosunkowo niedrogi.

Tak jak napisałeś Ty oraz koledzy powyżej, przynajmniej w teorii powinniśmy stosować delikatne QD o naturalnym składzie na woski naturalne. Ale pokaż mi teraz QD o wyłącznie naturalnym składzie, podobnie zresztą wosk….
                                  I to tyle jeśli chodzi o teorię.
                                  Podstawowa różnica jaką zauważyłem sam to to że (mocno znów uogólniając) QD o bardziej naturalnym składzie są trudniejsze w aplikacji bo się bardziej mażą od tych w pełni syntetycznych. Zapewniają za to lepszy wygląd. I, o ile wygląd to nie jest coś mierzalnego, to bardziej przyciemniają

Tak więc idąc dalej – możesz bez obaw stosować i Zymol Field Glaze (ale to chyba najdroższy QD) i ten od Dodo. Nie zjedzą Collinite.

Za to tar-off’y moim zdaniem jak najbardziej mogą zjeść wosk. Ale skoro auto nawoskowane to przynajmniej przez jakiś czas nie powinieneś mieć potrzeby by ich używać. Tak do następnego woskowania

Jak chodzi o szampon to dłuuugo szukałem czegoś dla siebie. Zostałem przy Gyeon Bathe i lepszego już sobie nie wyobrażam

Glinka - na roczne auto to raczej delikatną. Jakie to auto? Jaki lakier? Od tego najbardziej zależy dobór glinki.

Komentarz

• tomekb1
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 352

Auto to srebrny metalik o3.
                                    Te tar - offy to rozumiem środki na owady?

[ Dodano: Czw 22 Sty, 15 17:48 ]
                                    Znalazłem gyeon q2m bathe, to ten?
                                    Pozdrawiam
                                    Tomek

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                      Rider
                                      • 2014
                                      • 284
                                      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Szampon tak
                                      Tar - smoła. Tak trochę skrótu myślowego użyłem. To nie do końca to samo co środki na owady. Choć często producenci na tych środkach umieszczają informację, że usuwają one również owady. Tak czy owak - dla wosku raczej bezpieczne nie będą

Komentarz

• Eidos71
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2050
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

[quote="DetailerShopP-ń"]Jak chodzi o szampon to dłuuugo szukałem czegoś dla siebie. Zostałem przy Gyeon Bathe i lepszego już sobie nie wyobrażam

Potwierdzam. Ja również myślałem, że mam najlepszy szampon - DG #901. I mimo, że nadal uważam, że jest to czołówka szamponów dostępnych na naszym rynku, to jednak Gyeon Q2M Bathe jest lepszy... Choć też droższy.
                                        A ja (jeśli chodzi o zabezpieczenie lakieru) - po zastanowieniu - poleciłbym Ci pójść na jakość, kosztem oczywiście ceny... Ale warto. Poszedłbym w kosmetyki Wolfgang-a: sealant Deep Gloss Paint Sealant, do przygotowania lakieru cleaner Paintwork Polish Enhancer, a jako QD - Chemical Guys V7 Hybrid. I zapewniam Cię, że byłbyś zadowolony na długi czas
                                        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• tomekb1
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 352

Dzięki chłopaki.
                                          Powiedzcie mi tylko na koniec z tą glinką. Mając nowy lakier kupię miękką. Tylko nie wiem czy nie powinienem też nabyć twardszej, bo za tylnymi kołami na i lakierze można wyczuć drobniutkie jakby ziarenka. Cóż , późno zamontowałem chlapacze. Czy te miejsca powinienem potraktować glinką twardszą?
                                          Pozdrawiam
                                          Tomek

Komentarz

• staraoctavia
                                            Elegance
                                            • 2013
                                            • 825

Z tymi kosmetykami Wolfganga to jest różnie - jedna wielka loteria i zagadka.

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                              Rider
                                              • 2014
                                              • 284
                                              • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Eidos71, droższy jest, owszem, ale tylko w zakupie. W eksploatacji jest zupełnie odwrotnie. Np. #901 zużywamy 30ml/10l wody a Bathe - 15ml/10l. W efekcie jedno mycie szamponem DG kosztuje nas średnio 2,22zł a Bathe - 1,87zł
                                              Tak więc jest droższy ale...chyba najtańszy na rynku
                                              (A w opakowaniu 1l wychodzi 1,35zł).
                                              No dobra, koniec reklam :P

tomekb1, jeśli koniecznie chcesz wybrać jedną to weź średnio agresywną. Jeśli natomiast pozwalają Ci finanse to możesz nabyć i jedną i drugą, nie zmarnują się
                                              Możesz też kupić preparaty do dekontaminacji chemicznej - one bardzo ułatwiają oczyszczenie lakieru a są dla niego bezpieczne (przy zachowaniu elementarnej ostrożności oczywiście).

Komentarz

• zsolpyw
                                                Elegance
                                                • 2012
                                                • 897

DetailerShopP-ń, co masz na mysli "preparaty do dekontaminacji chemicznej" ?? myslalem ze chemia glinki nie zastapi.
                                                Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• Pixon
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 541
                                                  • Fabia (NJ3)

Teoretycznie wiem, a praktycznie mam nadzieję się zaraz dowiedzieć.

W okolicach października/listopada nawoskowałem swoją Skodę jak mistrzowie kazali czyli mycie wstępne, glinka, mycie, politura i wosk.

Wszystko trzyma się bardzo ładnie do dzisiaj, tak mi się wydaje :roll:. Do tej pory myłem to na dwa wiadra z szamponem o naturalnym ph. Przyszło trochę zimniej i tak średnio mi się chce moczyć się w wodzie żeby umyć auto. Gdzie najszybciej i najbezpieczniej dla wosku to zrobić?

Myjki automatyczne z jakimś delikatnym programem myjącym pewnie nie bardzo?
                                                  Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• staraoctavia
                                                    Elegance
                                                    • 2013
                                                    • 825

Bezdotyk tylko to będize takie mycie z grubsza bez ruszania filmu drogowego.

Komentarz

Pracuję...